Yapeyú

Deze film gaat over de bouw van de Yapeyù. bouwnummer 753, bij de scheepswerf Van der Giessen in de jaren 1950/51. Het was een passagiersschip gebouwd voor een Argentijnse scheepvaartmaatschappij, bestemd voor vervoer immigranten. Ontwerp door meneer Cor (van der Giessen), voor die tijd bestempeld als zeer modern.

De film geeft een goed beeld van de verschillende stadia van de bouw (van kiellegging tot proefvaart) en de vakmanschap waarmee dat geschiedde. Verder valt op dat in die tijd er nog weinig werd gelet op de veiligheid van de werknemers. Klompen aan en alpinopetje op!

Waar komt de naam Yapeyù vandaan? Het is een onaanzienlijk dorpje op de grens Argentinië en Brazilië van 1400 inwoners. Onbelangrijk gebleven als daar niet was geboren generaal José de San Martin, het vak geleerd in Spanje (de bezetter), gevochten aan Spaanse kant tegen Napoleon en later met Simon Bolivar een van de bevrijders van Zuid-Amerika. Zijn orde is de hoogste orde die men kan krijgen in Argentinië. Het was in 1950 precies 100 jaar geleden dat hij overleed.

Lengte film: circa 67 minuten