Een van de leden van de werkgroep Beeldbank kreeg contact met een familielid van de heer Engelse over een familiealbum.
De heer C.A.P. Engelse (1892 – 1942) was directeur van het Elektriciteitsbedrijf Capelle – Krimpen (ECK). Hij was lidmaat van de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij bekleedde verschillende bestuurlijke functies, waaronder bestuurslid van de Oranjevereniging.
Hij was van joodse afkomst, werd in de oorlog verraden en in 1942 door de Duitsers vermoord in het vernietigingskamp Mauthausen II.
De inhoud van dit album staat in schril contrast met dit wrede einde. Veel vertrouwde familiekiekjes zoals bij elk familiealbum, daarnaast ook foto’s over het werk van de heer Engelse, van jonge dames in uniform en van gebeurtenissen in Krimpen.
Door bemiddeling van ons werkgroeplid kwam een reeks foto’s in bezit van de beeldbank.
Vervolgens moesten we aan de slag om te achterhalen wat er op die foto’s te zien is.
Soms was er een aanduiding bij de foto, maar soms ook niet. Gelukkig kregen we daarbij hulp van een aantal mensen. Nico van der Hoek, lid van de HKK met een grote kennis van het Krimpen van voor de oorlog, Paul Weyling, lid van Capelse Historische Vereniging, voor de foto’s uit Capelle en over de IJssel en Lena van Campen-de Haij, voor de foto’s over de Oranje Garde. Het contact met laatstgenoemde kreeg een mooi vervolg. Via haar kwamen we in bezit van een serie foto’s over o.m. de Christelijke School en de Christelijke Vrouwenvereniging (zie collectie Van Campen).
Enkele bijzondere foto’s: uit 1926 van een schipbrug over de IJssel gelegd door de pontonniers uit Dordrecht en uit 1937 van een optocht aan de Weteringsingel ter ere van het huwelijk van prinses Juliana met prins Bernhard.
Zoek in de complete fotocollectie